Skip to main content

Adiguru Kraf Tembikar Labu Sayong

Allahyarham Zamari @ Zamri Pandak Ahmad

Nama
Allahyarham Zamari @ Zamri Pandak Ahmad
Bidang Kraf
Tembikar Labu Sayong
Adiguru
Adiguru Kraf Tembikar Labu Sayong
Negeri
Perak
Tarikh Lahir
15 November 1942 - 26 Mei 2009
Lantikan Pertama
2007
LATAR BELAKANG PENGLIBATAN

Kampung Kepala Bendang di daerah Kuala Kangsar terkenal dengan perusahaan membuat tembikar tradisional terutamanya labu Sayong dan menjadi sebutan di seluruh negara. Salah seorang pakar yang menghasilkan labu Sayong ialah Encik Zamri Pandak Ahmad.Beliau dilahirkan pada 16 November 1942 dan memperolehi kemahiran membuat labu Sayong pada umur 15 tahun. Pada ketika itu perusahaan membuat tembikar dimonopoli oleh kaum wanita sahaja. Oleh kerana minat, Zamari tidak merasa kekok dan menjadikannya satu-satu kaum lelaki yang membuat tembikar di kampungnya ketika itu.

Sekitar tahun 1974, beliau telah ditawarkan sebagai tenaga pengajar seramik di Lembaga Kraf Malaysia yang kemudian dikenali sebagai Kraftangan Malaysia. Selain daripada mengajar kemahiran membuat seramik, Encik Zamari turut diberi tugas dan tanggungjawab memperkenal dan memajukan seni kraf tembikar di Koperasi-koperasi Industri Kampung yang terdapat di seluruh negara termasuk Koperasi Industri Kampung di Kelantan, Pahang dan Perak.Walaupun terikat dengan tugas dan tanggungjawab beliau sebagai pengajar di Kraftangan Malaysia, beliau masih berkesempatan meluangkan masa memberi latihan dan bimbingan berkaitan dengan pembuatan tembikar kepada belia dan beliawanis yang tinggal di sekitar Kuala Kangsar. Harapan beliau supaya golongan muda ini dapat mengisi masa lapang dengan kegiatan berfaedah yang boleh dijadikan sebagai sumber pendapatan serta memastikan warisan ini berkekalan.

Kreativiti beliau dapat dilikat berdasarkan inovasi dan pengubahsuaian dalam reka bentuk dan reka corak mengikut kehendak semasa. Bagi mengekalkan ciri-ciri estetik, Encik Zamri masih membentuk labu Sayong menggunakan kemahiran tangan. Beliau bergerak cergas dalam pelbagai aktiviti kemasyarakatan dan menjadikan beliau antara tokoh yang disegani oleh masyarakat setempat.Kemahiran beliau mendapat pengikitrafan dari dalam dan luar negara antaranya anugerah ”Seal of Excellence” oleh UNESCO AHPADA 2002. Pada tahun yang sama beliau dijemput oleh Kerajaan Jepun mengadakan demonstrasi pembuatan Labu Sayong di Nagoya Jepun dengan kerjasama Universiti Teknologi MARA. Bagi menghargai sumbangan beliau di dalam membangunkan industri kraf seramik, Kraftangan Malaysia melantik beliau sebagai Adiguru Kraf Labu Sayong pada tahun 2007. Namun pada tanggal 26 Mei 2009, beliau yang telah kembali ke Rahmatullah. Segala jasa dan bakti beliau dalam memartabatkan seni kraf Labu Sayong amat disanjungi. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T. dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.
bahasa sharing button English
faq sharing button Soalan Lazim
hubungi sharing button Hubungi Kami
aduan sharing button Maklum Balas
sitemap sharing button Peta Laman