Skip to main content

Adiguru Kraf Tembaga

Allahyarham Encik Wan Abdullah bin Wan Muda

Nama
Allahyarham Encik Wan Abdullah bin Wan Muda
Bidang Kraf
Tembaga
Adiguru
Adiguru Kraf Tembaga
Negeri
Terengganu
Tarikh Lahir
1920 - 14 Mac 2004
Lantikan Pertama
1987
SEJARAH PENGLIBATAN TOKOH DALAM PERTUKANGAN TEMBAGA

Seni kraf tembaga dipercayai warisan zaman pemerintahan Dong Son di Funan. Akibat pemberontakan menentang rejim pemerintahan menjelang tahun 800 masihi, ramai nelayan menjadi tukang ukir dan tukang logam berhijrah ke Thailand, Kepulauan Indonesia dan Tanah Melayu. Di sini mulanya perkembangan budaya kemahiran seni logam di Tanah Melayu, khasnya di negeri Terengganu. Kini negeri ini telah melahirkan ramai pengusaha yang berkemahiran tinggi dalam bidang pertukangan kraf tembaga.

Barangan kraf tembaga secara tradisional dibuat menggunakan acuan lilin tetapi kini telah beralih kepada penggunaan acuan pasir. Kebanyakan proses pembuatannya masih menggunakan tangan dengan kaedah campuran tembaga dengan aloi tertentu. Barangan kraf tembaga yang telah siap, kemudiannya dibentuk menggunakan bantuan mesin dan dihiasi dengan motif ukiran.

Salah seorang pelopor seni kraf tembaga yang tersohor adalah Allahyarham Encik Wan Abdullah bin Wan Muda. Dilahirkan pada tahun 1914 di Kampung Tanjung iaitu sebuah perkampungan Melayu yang terletak di Kuala Terengganu. Pada zaman awal pendidikannya, seperti kanak-kanak lain beliau dihantar ke sekolah agama. Bermulalah titik penglibatan beliau dalam pertukangan tembaga kerana secara kebetulan salah seorang guru beliau merupakan seorang tukang tembaga yang bermahiran tinggi.

Allahyarham mula serius menceburi bidang pertukangan kraf tembaga pada usia 28 tahun di mana beliau terus mendalami ilmu pertukangan daripada pelbagai tukang-tukang tembaga tersohor termasuklah Tuan Haji Bakar Abdul Rahman dan Tuan Haji Mat Cik.Di kalangan adik-beradiknya, hanya beliau dan adiknya Tuan Haji Wan Yahya sahaja menceburi bidang ini. Kreativiti dan minat beliau dalam bidang seni tembaga ini telah menarik perhatian dan galakan daripada kedua-dua orang tuanya untuk terus bergiat secara serius. Pengaruh rakan-rakan sebaya, keadaan persekitaran, minat dan kedudukan ekonomi memberi sumbangan ke arah keterlibatan beliau dalam aktiviti seni pertukangan ini.

Sebelum zaman pemerintahan Jepun, beliau telah memulakan perniagaan dengan menghasilkan barangan kraf tembaga seperti periuk berukuran 3" x 4" dengan harga satu ringgit sebuah pada ketika itu. Di antara produk lain yang turut beliau hasilkan adalah seperti Sekodi serta bekas-bekas kuih seperti Sarang Cermai, Sarang Apik-Apik, Bakor dan Kuali Kuah. Hasil-hasil kraf tembaga ini kemudiannya dijual kepada orang ramai.

Selepas tahun 1948, Allahyarham menjual peralatan serta barang-barang tembaga di sebuah kedai kepunyaannya yang dikongsikan bersama dengan seorang rakan. Perusahaan beliau ini hanya dibuka di waktu pagi dan berhenti rehat pada pukul satu tengahari. Kira-kira sejam sebelum beliau menutup kedainya, rakannya akan pulang untuk melebur acuan. Ini membolehkan beliau terus melakukan kerja-kerja menuang sekembalinya ke rumah. Waktu perniagaan beliau akan disambung semula sehingga lima petang.

Penglibatan Allahyarham Encik Wan Abdullah sepenuhnya dalam pertukangan tembaga secara sepenuh masa hanya bermula pada tahun 1965. Pada ketika itu, beliau bekerja dengan bantuan tiga orang pemuda yang diupah mengikut gaji harian dengan kadar bayaran sebanyak dua ringgit sehari. Wang bukan merupakan matlamat utama, sebaliknya pengalaman dan kemahiran dapat menentukan masa depan mereka. Berorentasikan kepercayaan ini, maka pembantu-pembantunya bekerja dengan penuh tanggungjawab untuk menghasilkan barang-barang tembaga yang bermutu tinggi.

Permintaan terhadap barangan tembaga juga semakin meningkat dan beliau dengan bantuan oleh beberapa orang pekerja bagi kini mampu menyiapkan setiap tempahan yang diterima. Logam tembaga yang ditempa dan diukirnya dengan penuh kesungguhan menghasilkan barangan yang indah dan berkualiti menyebabkan namanya kian tersohor ke seluruh negeri.

DAYA KREATIVITI DAN INOVASI

Di antara petua-petua yang sering diamalkan sewaktu menuang leburan tembaga adalah dengan :-
  1. Pastikan acuan dalam keadaan rata, Ianya dapat ditentukan apabila tembaga yang telah masak dituangkan ke dalam acuan.
  2. Mengawal suhu kepanasan dengan cara mengelakkan lebih angin ke atas acuan. Ketika ini proses melebur dilakukan dengan berhati-hati supaya api tidak meliuk-liuk ke satu bahagian sahaja.
  3. Memastikan dilakukan pada hari yang dianggap elok menuang adalah pada awal bulan iaitu di antara satu hingga sepuluh haribulan.
  4. Seseorang pengusaha tidak digalakkan menuang tembaga sewaktu berlaku sesuatu kematian. Jika tidak, beberapa masalah akan timbul seperti terjadi kerosakkan pada acuan atau kelewatan dalam proses melebur.
  5. Pembacaan ayat-ayat Al-Quran bagi mempermudahkan urusan kerja.
  6. Penyediaan bengkel yang selesa dan mempunyai ruang yang mencukupi. Ini penting bagi mempermudahkan pergerakan.Hasil-hasil kraf tembaga oleh Allahyarham Wan Abdullah tidak sekadar yang dijual dikedainya sahaja. Barang-barang tembaga yang dijual dikedai lebih tertumpu pada hasil-hasil tembaga yang kecil. Beliau turut menerima tempahan dalam bentuk kuali, tempayan atau pasu bunga yang mana sebilangan besar dari pelanggan-pelanggan beliau terdiri dari golongan yang berpendapatan sederhana dan pihak istana.

PENGALAMAN, PENGLIBATAN DAN PENCAPAIAN

Warisan seni pertukangan tembaga masih berterusan melalui usaha dan kemahiran diambil alih oleh seseorang pengusaha dari pengusaha sebelumnya. Mengikut kebiasaan, ia diwarisi oleh salah seorang ahli-ahli keluarga tokoh tersebut sepertimana minat yang ditunjukkan oleh Encik Daud, anak sulung Allahyarham Wan Abdullah. Beliau kerap memerhati kerja-kerja ayahnya sebelum membuat sendiri sehinggalah beliau menjadi cekap dalam segala teknik dan proses. Ayahnya hanya bertindak memberi panduan dan mengawasi hasil kerja-kerja anak-anaknya.Dalam pada itu, Allahyarham Wan Abdullah tidak ketinggalan membimbing, melatih dan mengajar anak-anak muda tempatan. Setiap hasil kerja logam tembaga yang ditempa dan diukir oleh Pak Wan penuh dengan kesungguhan, indah dan berkualiti menyebabkan namanya tersohor ke seluruh negeri.

Kraftangan Malaysia telah melantik beliau sebagai Adiguru Kraf Tembaga pada tahun 1987 di atas sumbangan dan kemahiran beliau. Pada tanggal 14 Mac 2004, Allahyarham Wan Abdullah bin Wan Muda telah dijemput Ilahi. Segala jasa, bakti dan komitmen beliau dalam memartabatkan seni kraf tembaga amat disanjungi. Semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan golongan orang yang beriman.
bahasa sharing button English
faq sharing button Soalan Lazim
hubungi sharing button Hubungi Kami
aduan sharing button Maklum Balas
sitemap sharing button Peta Laman