Skip to main content

Seni Kraf Batik Motif & Teknik

Tajuk

Seni Kraf Batik Motif dan Teknik

Jenis
Buku
ISBN

9789675237041

Nama Penulis
Panel Penulis Institut Kraf Negara
Tahun Terbitan
2009
Harga

RM25.00 (Kulit Nipis), RM50.00 (Kulit Keras)

Ringkasan Kandungan

Batik, didefinisikan sebagai hasilan kerja tangan tekstil yang menggunakan lilin sebagai bahan perantara untuk memisahkan atau halangan kepada kepelbagaian warna yang dicelup atau disapukan ke atas permukaan fabrik samada dari jenis sutera atau kapas. Dikenali dalam bahasa Inggerisnya sebagai “wax resist dyeing”.

Proses membatik adalah aplikasi bahan, variasi peralatan, adaptasi rekacorak, inovasi teknik dan ekspresi kreativiti karyawan merealisikan keindahan rekacoraknya. Keindahan batik dinilai dari rangkuman kerja tangan yang diadaptasi melalui pemilihan motif bersumberkan alam semulajadi melalui proses inspirasi penggiat seni kraf berkreativiti, membentuk dan mengolah motif menjadi rekacorak di dalam rekabentuk sejadi, mentidaksejadikan ataupun memujaradkan alam atau halbenda yang dipilih.

Kreativiti ini memberi nafas berinovasi bagi menghasilkan rekacorak yang mementingkan elemen-elemen seni membentuk garisan, tekstura, keseimbangan, pengisian, kesatuan, keharmonian, tona, irama dan ragamhiasnya. Manakala kepandaian pertukangan dan kemahiran penggiat mengendali serta mengawal peralatan terutamanya alatan canting semasa proses melilin berperanan menghasilkan produk yang berkualiti.

Semua terbitan Buku Siri Akademik Seni Kraf boleh diperolehi di Unit Pengurusan Maklumat (Pengurusan Rekod dan Pusat Sumber), Institut Kraf Negara (IKN) yang beralamat di:

Institut Kraf Negara
No.1, Km.20, Jalan Ipoh-Rawang,
Taman Rekreasi Templer,
48000, Rawang,
Selangor Darul Ehsan

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi : Puan Jusnita Heriani binti Hairunnas di talian 03-6091 5322 samb. 143

bahasa sharing button Bahasa Melayu
faq sharing button FAQ
hubungi sharing button Contact Us
aduan sharing button Feedback
sitemap sharing button Site Map