Skip to main content

Adiguru Kraf Pasu Iban

Encik Andah A/K Lembang

Nama
Encik Andah A/K Lembang
Bidang Kraf
Pasu Iban
Adiguru
Adiguru Kraf Pasu Iban
Negeri
Sarawak
Tarikh Lahir
11 Mei 1948
Lantikan Pertama
2006
LATAR BELAKANG PENGLIBATAN

Encik Andah a/k Lembang dilahirkan pada 11 Mei 1948 di Nangga Sumpa, di Batang Ai, Sarawak. Beliau mula mempelajari bidang Pasu Iban (Periuk Iban) pada usia 15 tahun dari ibunya Puan Chandi a/k Lupuh. Beliau mempelajari seni kraf tradisi keluarganya dan didorong oleh minatnya yang mendalam terhadap seni pembuatan Pasu Iban.

Pada mulanya beliau hanya belajar corak-corak mudah yang pernah dihasilkan oleh ibunya, namun kini beliau boleh menghasilkan rekaan berdasarkan permintaan dari pelanggan. Tidak hanya terhad belajar corak-corak mudah yang pernah dihasilkan oleh ibunya, namun beliau turut berkebolehan menghasilkan rekaan berdasarkan permintaan. Antara reka corak motif yang telah dihasilkannya ialah Bunga Segi Empat, Bunga Terung, Bunga Kelawar, Bunga Jaring (Bunga Jala), Bunga Bunut, Bunga Mata dan Bunga Perut Morek (Anak Katak).SUMBANGAN TOKOH KEPADA INDUSTRI KRAF DAN MASYARAKAT

Bagi memastikan kesinambungan kemahiran ini, beliau gigih memberi tunjuk ajar kepada generasi muda tidak terhad kepada penghuni Rumah Panjang Nanga Sumpa yang didudukinya malah kepada pihak yang berminat seperti Muzium Negeri Sarawak dan Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS).Beliau juga pernah di bawa untuk membuat demonstrasi Pasu Iban di Kompleks Kraf Langkawi pada tahun 1987 dan negara Jepun pada tahun 1991. Beliau pernah dilantik sebagai jurudemo semasa pengambaran dokumentasi mengenai Pasu Tradisi Iban oleh Kraftangan Malaysia. Sempena Pameran Pottery Emotion di Kuala Lumpur beliau pernah membuat demonstrasi proses awal sehingga siap bagi teknik pembuatan tradisional Pasu Iban selama seminggu. Disamping itu, beliau sering ditemubual oleh badan penyiaran tempatan bagi berkongsi pengetahuan dan kemahirannya dalam pembuatan Pasu Iban.Sebagai seorang yang pakar dalam bidang ini, beliau telah mengajar dan juga membuat demonstrasi kepada masyarakat tempatan, persatuan-persatuan, agensi-agensi kerajaan atau swasta, orang perseorangan dan juga pelatih-pelatih PKKM. Kraftangan Malaysia telah melantik beliau sebagai Adiguru Kraf Pasu Iban pada tahun 2006 bagi menghargai usaha dan sumbangan beliau.
bahasa sharing button Bahasa Melayu
faq sharing button FAQ
hubungi sharing button Contact Us
aduan sharing button Feedback
sitemap sharing button Site Map